רטיניטיס פיגמנטוזה

רטיניטיס פיגמנטוזה (Retinitis Pigmentosa) הוא שם כולל לקבוצה של מחלות תורשתיות הפוגעות ברשתית העלולות לגרום במהלך הזמן לעיוורון. כושר הראייה של אנשים הלוקים במחלת רטיניטיס פיגמנטוזה יורד בצורה הדרגתית כתוצאה מתהליכי ניוון ומפגיעה מתמשכת בתאי הקולטנים ברשתית. רטיניטיס פיגמנטוזה נחשבת למחלה נדירה, הפוגעת בערך בכ-25 חולים מתוך כל 100 אלף איש. עדיין לא נמצא טיפול המונע את התפרצות המחלה, אך ניתן להאט את התפתחותה ולטפל בסיבוכים הנגרמים כתוצאה ממנה. בנוסף לכך, לאורך השנים נערכו מחקרים רבים במטרה לבודד את הגורם למחלה ולנסות ולמצוא לה מרפא. בעקבות ההתפתחויות בתחום הגנטיקה נחשפו במחקרים חלק מהגורמים התורשתיים למחלה, חשיפת גורמים אלה היא צעד משמעותי לקראת מציאת טיפול מונע.

רטיניטיס פיגמנטוזה – כיצד היא נגרמת?

מחלות הרטיניטיס פיגמנטוזה גורמת לניוון של תאי הקולטנים ברשתית, וכתוצאה מכך לאובדן ראייה הדרגתי. הרשתית, הממוקמת בחלקה האחורי של העין, אחראית על המרת האור לאותת עצביים המועברים אל המוח. ברשתית ישנן שתי מערכות תאי קולטנים – מערכת תאים מסוג “מדוכים” (Cones) לראיית יום ומערכת תאים מסוג “קנים” (Rods) לראיית לילה. לתאי הקולטנים ברשתית ישנו תפקיד חשוב ביותר – הם האחראיים על קליטת האור ועל המרתו לאנרגיה חשמלית, המעוברת אל המוח. לכן, פגיעה מתמשכת בתאי הקנים והמדוכים גורמת לאובדן ראייה הדרגתי. במרבית מקרי הרטיניטיס פיגמנטוזה נפגעים תחילה תאי הקנים ועימם נפגעת גם ראיית הלילה. ככל שמחלת הרטיניטיס פיגמנטוזה מתקדמת נפגעים גם תאי המדוכים. עם זאת, מאפייני המחלה וקצב התפתחותה משתנים מחולה לחולה.

רטיניטיס פיגמנטוזה – תסמיני המחלה

רטיניטיס פיגמנטוזה מתחלקת לשלוש רמות: רטיניטיס פיגמנטוזה פשוטה הפוגעת במערכת הראייה בלבד, רטיניטיס פיגמנטוזה סינדרומטית הפוגעת מערכת נוספת בגוף, כדוגמת מערכת השמיעה, ורטיניטיס פיגמנטוזה סיסטמית הפוגעת בכמה מערכות בגוף במקביל. בשלביה הראשונים לרוב לא כוללת המחלה כל תסמינים בולטים, מסיבה זו, במקרים רבים היא מאובחנת בשלב התפתחותי יחסית מתקדם , כאשר כבר נגרם נזק משמעותי למערכת הראייה. בשל הפגיעה הראשונית בתאי הקנים, סובלים החולים תחילה מקשיים בראיית לילה. ככל שהמחלה מתקדמת, כך הולך שדה הראייה ההיקפי ומצטמצם עד למצבים בהם מסוגלים החולים לראות רק דרך פתח זעיר במרכז רשתית העין. בשלבים הסופיים של המחלה נפגע גם מרכז הרשתית ושדה הראייה כולו אובד.

רטיניטיס פיגמנטוזה – טיפול

עדיין לא נמצא טיפול המונע את התפרצות המחלה. עם זאת, ישנם מספר טיפולים המסייעים להאטת התפתחותה ולמניעת סיבוכיה. נטילה של ויטמין A מסייעת פעמים רבות להאטה בקצב התפתחות המחלה. עם זאת, מינון גבוה מדיי של ויטמין  A עלול לגרום לתופעות לוואי שונות. מסיבה זו, חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי המינון המתאים ולערוך בדיקות דם ותפקודי כבד סדירות. שימוש בעדשות המסננות את קרינת השמש ברמה של כ-97 אחוזים ובעדשות מגדילות עשוי להקל מאוד על החולים.

טיפול RevitalVision לרטניטיס פיגמנטוזה

בשלבים מוקדמים של המחלה, ניתן לשפר את הראייה בעין החולה באופן משמעותי באמצעות טיפול RevitalVision המשפר את יכולת המוח לעבד תמונה. הטיפול לא משנה את מהלך המחלה, אך מאפשר לאות טוב יותר למרות קיום המחלה.

השיפור הממוצע המושג בטיפול 2.5 שורות בלוח חדות הראייה ו 100% ברגישות לניגודיות. מטופלים עם רטיניטיס פימנטוזה אשר עברו את הטיפול מדווחים על שיפור משמעותי בראייה בלילה ובתנאי תאורה נמוכה.

לפרטים מלאים על טיפול RevitalVision לשיפור ראייה במקרה של רטיניטיס פיגמנטוזה לחץ כאן:שיפור ראייה ירודה 

יצירת קשר

    טלשיר טכנולוגיות רפואיות בע"מ
    רח' המעיין 2, מודיעין, ישראל, 7177871
    טלפון: 077-2123272 | info@revitalvision.com